lördag 8 juni 2013

WWKIP

Idag är det WWKIP - World Wide Knitting In Public-day - och här i stan kan man göra det på stora trappan i Världskulturmuseet. Jag ska inte alls vara "public" utan bänka mig framför tv:n med stickning, som man gjorde på Franska revolutionens tid. Fast då tittades det inte på bröllop utan avrättningar.Bröllop är trevligare.
Nu är jag inte så rojalistiskt lagd, men jag tycker om att titta på allas kläder och hattar. Och som sagt det är ett bra tillfälle att sticka.
Kanske en brudklänning med krona:

Bildkälla


Här är lite bilder på kungliga brudklänningar genom historien:


Drottning Victorias klänning när hon gifte sig med Albert av Sachsen-Coburg-Gotha 1840

Kronprinsessan Margaretas klänning när gifte sig med blivande Gustav VI Adolf av Sverige 1905
Lady Louise Mountbattens klänning när gifte sig med blivande Gustav VI Adolf av Sverige 1923
Grace Kellys klänning när gifte sig med furst Rainier III av Monaco 1956, en brudklänning designad av en av MGM:s främsta kostymörer, Helen Rose. Den elfenbensfärgade taftklänningen hade hög hals och var långärmad. Kjoldelen var en skapelse av sidentaftpeau de soietyll och spets. Den 125 år gamla brudslöjan var fäst i en så kallad Juliet cap, en liten hätta dekorerad med pärlor, som hon bar på huvudet.bildkälla
Kronprinsessans Victorias klänning vid bröllopet 2010 med Daniel Westling.Brudklänningen var designad av Pär Engsheden, och uppsydd i pärlvit dubbelsidig sidenduchesse. Klänningen var kortärmad och hade en utåtvikt krage. Klänningens släp, som var fastknäppt i ett midjeskärp, var fem meter långt. Till detta bar bruden samma slöja i brysselspets som hennes mor burit, drottning Sofias spetsslöja, och dessutom detsamma kamédiadem som modern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar