onsdag 26 september 2012

Restrött

Det tar på krafterna att vara på resande fot. Nåja, en lite tur till Helsingborg på ett par dagar är ju inte nåt att skryta med, men om man som jag är "skör" och inte har så mycket ork, så gäller det att försöka räkna ut på förhand om "det roliga" uppväger den trötthet, som garanterat infinner sig efteråt.
Det är svårt att förklara för den som inte själv varit i min situation, men jag kan kanske säga så här:
Varje dag när jag vaknar så har jag ett visst mått av energi. Hur mycket vet jag aldrig på förhand och ibland känns det som om det var på minus redan från början. Ungefär som bensintanken på en bil.Så länge det finns bensin så går det att köra...

Ibland är saker och ting så roliga att även om bensinen i tanken tar slut, så kan man ändå köra på reservtanken.

Det straffar sig alltid, men kan vara värt det ändå. Dagen eller dagarna efter måste ägnas åt att fylla på dels reservtanken, dels huvudtanken och det kan ta tid. Under tiden får jag gå på sparlåga för att inte påfyllningen ska "rinna rakt igenom".

Det är en svår balans och jag har ännu inte efter alla dessa år lärt mig hantera det riktigt, men jag övar hela tiden. Jag tror ofta att jag orkar mycket mer än vad jag egentligen gör och har svårt att acceptera att det är något som jag måste lära mig att förhålla mig till resten av livet. Men så är det.11 kommentarer:

 1. Jag vet precis vad du pratar om. Idag åkte jag på ett riktigt bakslag. Vi skulle bara åka och veckohandla och så skulle jag köpa lite garn och sytråd. Ändå höll jag på att tuppa av på grund av ett rejält blodsockerfall. Jag fattar inte hur det gick till. Jag var helt slut när vi kom hem så jag fick stoppa i mig något.

  Hoppas du återhämtat dig så du orkar med bokmässan. Själv skulle jag vilja gå på syfestivalen. Men får nog hoppa över det.

  SvaraRadera
 2. Den där reservtanken ..., vore något att införskaffa ,-)

  SvaraRadera
 3. Cicki:
  Blodsockerfall är förskräckligt! Det har jag sluppit på sistone tack vare LCHF!
  Syfestivalen blir det i morgon och jag måste spara lite energi tills dess.

  SvaraRadera
 4. Elisabeth:
  Reservtanken finns hos alla - den upptäcker du om du kör på fastän du är trött.

  SvaraRadera
 5. Jag låter som om du kommit igång bra med LCHF och det är en bra bas att stå på. Men det är mycket i kroppen som behöver balanseras upp och förmodligen är det en hel del vitaminer och mineraler som behöver läggas till. Har du haft kontakt med nån näringsterapeut under din utbrändhetsperiod? Tyvärr hjälper det inte bara med vila om man ska få binjurarna att arbeta normalt igen. Vi pratar omega-3, D-vitamin, magnesium, zink...

  SvaraRadera
 6. Det är en ständig kamp varje dag för att hålla balansen...

  SvaraRadera
 7. Det er en svær balance ! Og det gør det sværere at styre fordi, det også sluger energi at gøre det sjove.

  SvaraRadera
 8. baratradgard:
  Jag har varit hos en biopat och fått kosttillskott; magnesium, D-vitamin, Adrecomp, B-vitamin, Multivitaminmineral och Omega-3. Men det tar förstås tid. Dock sover jag mycket bättre numera.

  SvaraRadera
 9. qi: Kul att höra av dig! Ja, balansera är inte lätt!

  SvaraRadera
 10. Losarinas mor:
  Du har så rätt! Allt tar energi även det som är roligt. Det gäller att ta vara på det roliga!

  SvaraRadera
 11. Googla "the spoon theory". Jag tycker det är en bra beskrivning på det där med orken. (Även om din är bra också förstås!)

  SvaraRadera