tisdag 15 februari 2011

Påskupprop mot utförsäkringar 25 April 2011

Påskupprop:
Hjälp till med att förverkliga en landsomfattande manifestation den 25 april 2011! Här finns en länk till olika städer i Sverige där påskuppropet kommer att gå av stapeln.
Den som blir sjuk i Sverige i dag möts av nya regler och absurda tidsgränser. Handläggare utan medicinsk kunskap fattar beslut, oavsett läkarintyg och hälsotillstånd. Bedömningen sker gent­emot fiktiva jobb; även om man ligger på dödsbädden eller på operationsbordet så kan det tänkas finnas en teoretisk arbetsförmåga... Vi har fått ett rättsosäkert system i stället för en sjukförsäkring som gick med rejäl vinst.
I media ljuger ansvariga politiker om statistiken för sjukskrivningar och
förtidspensioneringar, sjuka har med orätt pekats ut som ”fuskare” som inte vill arbeta. Våra gemensamma sjukförsäkringspengar har fördelats till dem som just nu råkar vara friska och ha arbete, och ännu ett jobbskatteavdrag är på gång, meddelar Göran Hägglund.
Jag förstår inte hur svenska folket kan gå med på denna totala nedmontering av välfärdssystemet. Vem vill ha en hundralapp i skatteavdrag i stället för en fungerande sjukförsäkring?


Svår sjukdom kan drabba precis vem som helst. Men intresset för frågan är märkligt nog svalt. Även bland politiker. Jag och andra har kommit med konkreta förslag till förändringar utifrån den tuffa verklighet vi dagligen möter, men får bara intetsägande standardsvar.
Ulf Kristersson, som ansvarar för sjukförsäkringsutredningen, är nöjd med reformen; som bäst blir det små justeringar av de allvarligaste felen, tidigast år 2013. Det är bara det att under tiden blir ännu fler sjuka hemlösa, hamnar i social misär, ja, de till och med dör! Ingen vet exakt hur många självmord utförsäkringarna hittills har orsakat.
Många som har fysiska sjukdomar får även psykiska besvär och blir alltså sjukare. Vanligen halveras inkomsten och alla har inte sparade pengar. Valet kan stå mellan att betala hyran eller nödvändiga mediciner.
Nya grupper hamnar i en permanent fattigfälla. Barn drabbas genom att föräldrarna drabbas. Någon rehabilitering erbjuds inte. Är detta ett bra system? Jag tycker inte det.
Röda Korset inriktar för första gången sin verksamhet på nödlidande i Sverige, insatser från fler organisationer behövs. Och eftersom den akut nödvändiga förändringen inte kommer att initieras från politiskt håll, då inte ens oppositionen driver frågan längre nu när valet är över, så borde alla som ser vad som händer gå samman och protestera. Hur länge ska vansinnet få pågå? Tusentals är redan drabbade. Utförsäkringarna måste stoppas!
Jag frågar mig var kyrkorna finns i det här och hoppas att alla kristna ska inse hur illa det faktiskt är. Nu, innan det är för sent för ännu fler! Tänk om vi kunde gå före och visa vägen till ett människovänligt samhälle.
För vem eller vilka ska annars göra det? Om evangeliet ska klinga trovärdigt mellan kyrkvalven, så krävs tydliga symbolhandlingar offentligt när saker är uppåt väggarna i samhället, särskilt när det rör grupper som är för svaga för att själva protestera mot vad de utsätts för. Så jag föreslår härmed ett stort landsomfattande ekumeniskt påskupprop. Med krav på omedelbar förändring.
ALLA som vill se en förbättring är välkomna att vara med!


Charlotte Thérèse Björnström
teolog och konstnär


Kom med om du orkar och kan!

11 kommentarer:

Gudrun sa...

Så vettigt. Hoppas att det blir en jätte manifestation.
Jag länkar till dig från min blogg om det är ok.
Ha det gott.

Ruta Ett sa...

Hej Gudrun och välkommen hit! Vad roligt att du tittar in!
Ja, jag hoppas också att det blir många som vill vara med. Det är klart att du får länka. Ju fler desto bättre.
Din keramik är väldigt vacker. Jag har kikat på alla bilder och blir väldigt sugen på allt möjligt.
Ha det så gott, du me'

Caja: sa...

tack för ditt stöd idag, kram/caja

Tidsfördriv sa...

Det här är ett jättebra initiativ, jag hoppas att det ger något.
Många befinner sej i en fruktansvärd sits, jag har ju min son som ett bra exempel...Han har inte fått några pengar sen dagarna innan jul, han ska leva på att "avvakta"...Är rädd att han hinner avlida innan han får sina existensminimumpengar :(

Idag slog mej en tanke, man kanske skulle öppna ett postgirokonto, ett 90510-nr för att samla in pengar till alla nödställda, för de får ju ingen hjälp nånstans ifrån.

Tänk att det är Sverige, idag, 2011, skamligt är det enda jag kan säga.
Samtidigt tackar jag alla eldsjälar som vill och orkar stå upp för oss <3

Kram Maria

Sandra sa...

Håller med föregående kommentar att öppna ett konto vore bra för övrigt så ska jag va med i påskupproret var det va?

AnnaJohanna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
AnnaJohanna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Ruta Ett sa...

Caja:
Jag tycker du är tuff!! Mys nu med Harmonimannen i dagarna två!
kramar

Ruta Ett sa...

Tidfördriv:
Vissa personer befinner sig i fruktansvärda situationer, bl.a. din T. Hur tänker politikerna? Tänker de? Det verkar inte så.

Din idé är superbra tycker jag! Ett 90-nummer där de som är friska och har lite över kan visa solidaritet med de sjuka och utförsäkrade.

Ruta Ett sa...

Sandra:
Ja påskuppropet hette det.
Det kommer tydligen att vara över hela landet. Jag ska också vara med.

Caja: sa...

Stor kram till dig vännen/caja

,-~-. _.–._.-~-,
_________/ .- ,’_______`-. \
_________\ /`__________\’/
_________ /___’a___a`___\
_________|____,’(_)`.____ |
_________\___( ._|_. )___ /
__________\___ .__,’___ /
__________.-`._______,’-.__
________,’__,’___`-’___`.__`.
_______/___/____V_____\___\_
_____,’____/_____o______\___`.__
___,’_____|______o_______|_____`.
__|_____,’|______o_______|`._____|
___`.__,’_.-\_____o______/-._`.__,’
_________/_`.___o____,’__\_
__.”"-._,’______`._:_,’_______`.,-”"._
_/_,-._`_______)___(________’_,-.__\
(_(___`._____,’_____`.______,’___)_)
_\_\____\__,’________`.____/.___/_/