tisdag 21 juli 2015

Tjohanna!

Tjohanna blev min mamma kallad av en lite fyraåring, som trodde hon hette så! Det låter lika kul, som min mamma var. Glad och utåtriktad och alltid pigg på lite hyss!

Idag firar hon och jag  namnsdag tillsammans med en hel del andra "Johannor"
Ikväll har vi namnsdagskalas hos oss med lite plockmat och tårta.
Då firar vi 2 st Johanna, 2 st Axel (som hade namnsdag 16 juni, men som någon glömde bort) och 2 st Per, som har namnsdag 1 augusti!
Det bli kul!

Johannesört (hypericum perforatum) bildkälla

Johanna, eller Joanna, är ett kvinnonamn med grekiskt ursprung (Ἰωάννα, Ioánna), och en femininform av Johan och Johannes. Båda namnen härstammar ur grekiska varianter av det hebreiska namnet Jochanan som betyder 'Gud har förbarmat sig'. Johanne är den norska och danska motsvarigheten.[1]
Namnet har använts i Sverige sedan 1300-talet, men kom dock med i almanackan först i mitten av 1700-talet. Det var mycket vanligt i bondesamhället på 1800-talet och hade en ny popularitetsperiod under 1980- och 1990-talet då det som högst var det fjärde vanligaste namnet bland nyfödda flickor. Det fanns 31 december 2008 totalt 70 380 kvinnor och 15 män i Sverige med förnamnet Johanna, varav 33 841 kvinnor och 2 män hade det som tilltalsnamn, det fanns även 11 personer med namnet som efternamn.(Wikipedia)

Jaha, män kan också heta Johanna. Det visste jag inte! Dessutom finns det en asteroid som heter 127 Johanna:
127 Johanna är en asteroid upptäckt 5 november 1872 av Prosper Henry i Paris. Asteroiden har troligen fått sitt namn efter Jeanne d'Arc. (Wikipedia)

Jahapp, då har jag lärt mig nåt idag också!

Ballonger hör till när man ska ha kalas

G fixar som vanligt maten med bravur!

Tårtan föll på min lotttt!


Trevlig tisdag!

6 kommentarer:

Babsan sa...

Grattis i efterskott.Vår dotter heter Johanna.

Ruta Ett sa...

Tack, tack Babsan! Johanna är ett fint namn, tycker jag.

Babsan sa...

Vår Johanna hette det rrån gravvecka 7........

Elisabet. sa...

Och jag har missat att läsa, men vi har ju haft fullt med gäster, så jag är kanske förlåten ,-) Johanna är fint. Vi har en på jobbet, hade en i Ystad på Ica också. Snälla och fina töser båda två.

Elisabet. sa...

Det låter som om du har fått många gener av din mamma. Kan du inte lägga ut en bild på henne och berätta lite mera?

Ruta Ett sa...

Jo, det kanske jag kan. Får fundera på det lite!