tisdag 19 mars 2013

Scheaffer

Här ligger den - älsklingen - i originalkartongen.

Min fina Scheaffer reservoarpenna har gett upp och jag vet inte om någon i denna stad reparerar reservoarpennor. Gör NÅGON det nuförtiden - eller köper man bara en ny?
Jag fick den en gång av min pappa i födelsedagspresent på 70-talet och jag minns att mamma sa lite halvhögt till mig ur ena mungipan:
- ...och den var inte billig...
Pappa var en man som hade mycket svårt för att hitta på presenter och jag misstänker att mamma gett. honom en och annan vink. Han blev nog utskickad att köpa en och då blev det denna dyra sak med spets i 14 karats guld. Han ville att det skulle vara en penna som varade - och det har den gjort - ända tills nu.

Jojomen - 14 K, minsann!
Det måste vara 40 år sedan och den har varit ljuvlig att skriva med. Jag läste någonstans att stiftet slipas efter ens handstil med åren och därför ska man aldrig låna ut sin reservoarpenna till någon. Det har jag heller aldrig gjort.
Men nu kanske jag måste skaffa en ny. Det kommer inte att bli lätt...

5 kommentarer:

 1. Ååå, det är nog hundra år sedan, nästan i alla fall, som jag skrev med en reservoarpenna. Vilka fina färger man kunde köpa på bläck. Jag älskade lila bläck.

  Men jag har en annan form av favoritpennor. Blyerts, riktiga blyertspennor med lösa stift (alltså påfyllningstift).

  SvaraRadera
 2. Cicki:
  Jag skriver ofta och gärna med reservoarpenna och nu finns det faktiskt engångspennor i olika färger. Pilot har en modell för ca 40 :- och den finns i LILA!!
  Jag gillar också blyertspennor men då trävarianten som man får vässa.

  SvaraRadera
 3. Åh, reservoarpennor! I Tyskland lär (-de, jag är inte säker på hur det är idag) sig alla barn att skriva med just sådana. Från första klass. Skrivstil dessutom. Jag har kvar små skrivhäften där jag övat att skriva vackert. Sida efter sida. Inga plumpar fick det bli, då godkändes inte det man skrivit. Under min skoltid i Hamburg var jag med om skrivstilsreformen också. Från att ha skrivit snirklig skrivstil övergick man till en lite enklare variant. Min skrivstil numera är en blandning tror jag.
  OBS! Fint att du hittade ngn som kan laga din fina penna!!

  SvaraRadera
 4. Annika:
  Har du bott i Hamburg?
  Jag lärde mig också skriva skrivstil i skolan och när jag var lärare brukade jag visa mina elever och då ville de lära sig att skriva "vackert".
  Jag skriver nog också en blandning, precis som du.

  SvaraRadera
 5. Japp, det har jag. 1970-1984. Jag mailar om det på annat ställe sen. :) kram!

  SvaraRadera