torsdag 27 februari 2014

Nya rutiner - eller, ja...

Numera tänker jag mycket på mat. Faktiskt mycket mer än före diabetesdiagnosen. Vad jag ska äta, hur mycket kolhydrater det är i och framför allt hur mycket fett jag får i mig. Jag är lite dålig på det och det blir då och då för mycket proteiner och för lite fett. Men jag jobbar på det.
Det finns hjälpmedel på nätet att få t.ex. www.kostbevakningen.se. 
Där kan man lägga in vad och hur mycket man äter under dagen och vips får man reda på andelen proteiner, fett, kolhydrater m.m.
Väldigt praktiskt!
Gränsen för min del ligger på högst 20 g kolhydrater per dag.
"Himmelsk fläskfilégryta med champinjoner" bildkälla
Egentligen ska jag väl kolla blodsockret också varje morgon, men "Sister Ratched" tyckte att det var ONÖDIGT, eftersom " det ändå inte skulle ändra sig mycket" tills jag skulle gå dit igen!
En sån konstig inställning; jag vill ju veta om jag är på rätt väg med min nya kost eller om jag måste ändra nåt. Dumt, tycker jag!
Somliga får gratis blodsockermätare och teststickor, men i Västra Götalandsregionen är det bara de som tar insulin, som får det. Det är olika inom olika landsting.
Nu har jag varit inne och läst riktlinjerna för mitt landsting och "i pedagogiskt syfte" kan man också få en sådan. DET ska jag ta upp med "Syster Ratched" nästa gång.

Jag fick tipset av de "olydiga" att tillverkarna av blodsockermätarna skickar ut sådana gratis och jag har därför en blodsockermätare nu. Anledningen till att de är gratis är att det är teststickorna de tjänar pengar på och de är dyra, drygt 200:- för 50 stycken.

Nu har i alla fall mitt blodsocker sjunkit från 9,3 till ~6,2 på bara två veckor ("normalt" är 4-6), och det hade jag inte kunnat glädjas åt om jag inte haft mina "olydiga".
Tyvärr har inte medicinen funkat så värst vidare. Biverkningen diarré var inte kul, så nu ska jag prova ett annat fabrikat av samma tablett. DET fick jag också tips om av en "olydig"

Det lönar sig ibland att vara olydig!2 kommentarer:

 1. Härligt att det går åt rätt håll. Keep it up!

  SvaraRadera
 2. Cicki:
  Jag känner mig mycket bättre på bara två veckor. Det roligaste är att jag sover bättre och känner mig på mycket bättre humör. Hela tillvaron känns lättare.
  Det här är mycket lättre än vad jag trodde att det skulle bli och det här får nog bli min mathållning för lååååång tid framöver.
  Faktiskt var jag på pizzeria häromdagen och åt pizza. Men pyttelitet deg och bara fyllningen. Det gick hur bra som helst!

  SvaraRadera