onsdag 12 augusti 2015

Sommarens road trip - dag 1

Vad göra när det bara regnar och regnar? Tja, man kan ta bilen och åka ut-i-det-blå, vilket vi också gjorde.
Utan mål men med kylbag och lite packning satte vi av söderut och närmare Varberg funderade vi på att turista på Varbergs fästning. Där har vi aldrig varit och det skulle ha varit kul att hälsa på Bockstensmannen
Herr Bocksten Bildkälla
Skulle ha varit, ja. Vi missade avfarten och bestämde oss för att ta det en annan gång;
Vi tog av mot Ullared, men körde glatt förbi och tyckte synd om alla som var inne på varuhuset den dan. Det regnade och det var säkert tusentals, som tyckte att en utflykt till GeKås var en lysande idé. Så icke vi!
Vi tog en kaffepaus nånstans i Småland och se, då behagade solen skina på oss!
Någonstans i Småland!
Vi for vidare och nästa stopp med Skeppshult och gjuteriet. Där var det fabriksförsäljning och vi var ju förstås tvungna att gå in och kika.
Det var många stekpannor travade överallt i alla storlek och modeller.
Det blev dock inga inköp för vår del.
Färden fortsatte och när vi såg vägskylten Värnamo så bestämde vi oss för att övernatta där. Vi fick ett trevligt rum på Folkhögskolans vandrarhem och gav oss senare ut för att titta på Värnamo.

Det var fort gjort! Vi var hungriga och hade fått tips om Pizzeria Chaplin, vars ägare en gång hade vunnit EM i pizzabakning så vi begav oss dit i regnet!
(Så mycket lchf blev det inte under de här dagarna, men så fick det bli.)
Det var ett lite udda hus som pizzerian låg i och jag blev inte riktigt klok på vad det var för stil. Lite mellaneuropeiskt såg det ut och det skiljde sig helt från det boningshus som det var byggt intill. Det visade sig att ägarna var ursprungligen från dåvarande Jugoslavien och det förklarade stilen lite bättre, men det såg väldigt konstigt ut. 

Utanför sågs denna skulptur! Jag förstod först inte varför de hade en soldathjälm
där, men fattade sen att det förstås var Chaplins hatt!!!

 Det VAR väldigt goda pizzor! 
På hemvägen passerade vi Kyrktorget. Där träffade vi på de här små figurerna. Det visade sig vara Bror Marklund som varit framme!
 Mäster Olof Kyrktorget Bror Marklund 1907-1977
Bror Marklund gjorde scenografi och dräkter till Alf Sjöbergs uppsättning av
August Strindbergs pjäs Mäster Olof på Dramaten 1972.
Han utförde rollfigurerna i litet format i lera och erbjöd generöst
Värnamo kommun avgjutningsrätten
Regnet strilade ner och på hemvägen vi fick också veta vägen till Amerika.

Resten av kvällen ägnade vi oss åt att använda oss av ställets wifi och bokläsning!

6 kommentarer:

 1. Å, så trevlig läsning! Nog kanske jag har åkt igenom Värnamo, men så mycket mer är det inte heller. Pizzerian..., jag förstår inte det egentligen fungerar i kommunen med tillstånd och annat? Ibland får man inte ha en skylt ute på gatan eller fel skylt på väggen, men ett hus som så totalt förändrar stadsbilden, då är det okej? Våra grannar bor vintertid i just Värnamo. Nu vet jag alltså lite mera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar vara olika från kommun till kommun! Huset låg i utkanten av stan, men ändå...
   Jag kan rekommendera Pizzeria Chaplin! För övrigt var det inte så mycket mer. Jo, Bruno Mathsons möbler kan man titta på och ett nytt konstmuseum fanns det och förstås Apladalen, men i regnet ville vi vidare!

   Radera
 2. Svar
  1. Tack, tack - det kommer mera från Småland!

   Radera
 3. Tänk - Det där med att shoppa för shoppandets skull kan jag för mitt liv inte begripa på något vis. Hörde att det slagits nytt rekord i den grenen i juli. Ofattbart! Det shoppas för att vädret är dåligt. Tycker det vittnar om urusel fantasi. Bättre då att uppleva saker. Som du.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett konstigt nöje att shoppa bara för att det regnar! Jag kan inte tänka mig nåt hemskare än att åka till ett köpcenter en regnig dag! Då är jag hellre hemma med en film eller bok eller går på museum!

   Radera