måndag 1 februari 2016

Matens pris - ett sött reportage

Ett mycket intressant reportage sändes idag på P1 - min favoritkanal i radion!
Lyssna och begrunda

                                Löpande band på Örtofta sockerfabrik. Foto:Daniel Öhman / Sveriges Radio


  • När började vi äta så mycket socker?
  • Hur kommer det sig att vi började äta så mycket socker att vi blir sjuka och feta av det?
  • Vad säger Livsmedelsverket och vad rekommenderar de? Vad säger statistiken?
  • Är forskningsstudier finansierade av sockerindustrin, läsktillverkare?
  • Vad händer i kroppen när vi äter socker och hur blir det om vi låter bli?


"Bäst i Matens pris var den avslutande kommentaren av en skånsk sockerbonde. Den säger nog allt.

Reporter: Hur mycket socker äter du själv?
Bonde: Nä, lagom.
Reporter: Hur mycket lär lagom?
Bonde: Ja, som en genomsvensk jag äter inget godis och dricker ingen läsk. Men annars har jag…
Reporter: Inget godis och ingen läsk?
Bonde: Nä, jag tycker godis är jättegott. Jag hade gärna ätit godis varje dag, men då blir jag så jävla rund (skratt). Det är därför jag sluta.
Reporter: Du blir ond då?
Bonde: RUND.
Reporter: Jaha, du blir rund.
Bonde: Ja, det är rent asså. Det är bara för att jag inte… Jag menar, antingen får man välja att motionera jättemycket och så får jag äta… asså…ja…!        
Källa: "Ett sötare blod"



Flera intressanta länkar om socker, sockerkonsumtion och forskning hittar du HÄR!

Själv diagnosticerades jag med diabetes typ 2 i feb 2014. Trots diabetessköterskans ihärdiga motstånd började jag minska drastiskt på kolhydratintaget och i slutet av 2014 hade jag tack vare detta blivit en "nolla; dvs jag hade normala värden utan mediciner.
Jag blev alltså sjuk av att äta kolhydrater, som blir socker i kroppen, och frisk när jag slutade!
Ungefär som när en nötallergiker blir sjuk av att äta nötter eller en alkoholist av att dricka sprit!
 Elementärt, min käre Watson!

Ann Fernholm, vetenskapsjournalist, har skrivit väldigt bra böcker om faran med socker! Lättlästa och mycket informativa!

ETT SÖTARE BLOD

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm granskar rådet om en lågfettkost och berättar hur socker och snabba kolhydrater påverkar våra kroppar. källa

DET SÖTASTE VI HAR

Ingen generation barn har ätit så mycket socker som dagens. Läs om hur söt skräpmat ställer till det i allt från tarmflora, till lever och hjärna. källa

SMAKÄVENTYRET

Bok till alla nyblivna föräldrar som behöver smakträna sina bebisar. Ni ska få all den kunskap jag själv inte hade. Kommer i november 2015. källa

2 kommentarer:

  1. Jag hörde också programmet. Jag kan inte förstå vad som skulle vara enklare än att införa sockerskatt. Och särskilt på läsk. Svensken sätter i sig 100 liter per år!!! Själv kanske jag dricker 2, så någon stackare stjälper i sig mina 98 liter också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt enig! Jag dricker aldrig läsk så nån annan måste stjälpa i sig kopiösa mängder!

      Radera