söndag 20 april 2014

Påskafton

Med betoning på a:et uttalar jag helgaftonen påskAfton, men i staden Göteborg säger man pÅskAfton.
Hur säger ni?

Påskpyntet blev lite sparsmakat i år. Jag hittade inte min "påskpåse" utan bara en plastpåse med fjädrar och inte det vanliga hönsfjädrarna heller, men en massa gås- och fasanfjädrar.

Påskris med lite indianstuk.
Även dörren fick sig lite påskpynt.
Utsidans fjäderskrud

Insidan fick färgade fasanfjädrar.

Nåväl. aftonen avlöpte i matlagningens och ätandets tecken. Svartsoppan var ingen höjdare! Någon tyckte det såg ut som lervälling och någon annan tyckte att den smakade mer pepparkaka än gåsblod, vilket var positivt. Själv tycker jag inte alls om det, men jag tyckte att man skulle få bilda sig en egen uppfattning och det gjordes det. Alla smakade en sked och sedan tog vi ut tallrikarna igen!
Gåsen var himmelskt god och likaså "eblakagan", och sedan fick barnen påskägg.

Skånsk äpplekaka som mamma brukade göra.
Eftersom barnen nu är 22-27 år gamla var det inte godis i äggen. Det var inte ens ägg. De fick ekologiskt kaffe,speciellt malet,  i paket som var större än något ägg jag hade i gömmorna. Kaffet var suveränt tyckte  alla barnen och inköptes HÄR, stan's bästa krydd-, the- och kaffeaffär. Alla tre är lite kaffenördiga, som vi, och är noga med hur det ska smaka och hur det ska tilläggas. Ett arv så gott som något.
Maken fick en flaska självjäst belgiskt öl, som skulle "drickas med andakt" och jag fick ett jättefint ägg med en spansk fårost i, Manchego "The cheese of Don Quixote".

Mitt påskägg! Konungslig kisse, som just
ätit ankleverpastej ut burken.
Kvällen blev fin och rolig och idag ägnar jag mig åt två tjocka dagstidningar och stickning!

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Oj, det var intressant, jag har inte ens tänkt tanken - på hur man uttalar påskafton -. Förmodligen uttalar jag det som din gubbe ...., med betoning på å:et ,-)

Elisabet. sa...

Kollade med pv av bara farten. Han säger som jag, men hans pappa - född i Bjärlöv i Skåne - sade som du.

Ruta Ett sa...

Ja, där ser man! det är intressant med dialekter!

Ruta Ett sa...

Jag säger också julAfton och skomAkare.