måndag 21 september 2015

Biokväll


Igår blev det en biokväll. Det var ett tag sedan vi var på bio, men nu skulle det bli av. Vi har fått en ny biograf här i stan. Den heter Göta och är "nygammal". Den öppnade 1936 men stängdes 1997 och har sedan varit köptempel, men har nu byggts om och invigdes nu i september. Den är en bio för s.k. kvalitetsfilm, ett uttryck som jag värjer mig lite emot.  Det låter lite snobbigt i mina öron, men med det menas i alla fall här filmer som inte drar så stor publik.
Jag tycker att filmer med stor dragningskraft och många besökare också kan hålla hög kvalitet!

Nåja, hur som helst så såg vi "Deephan" [di:pann], som hade premiär igår och den tyckte jag var så bra!
En fransk film, som vann Guldpalmen i Cannes och som var ovanlig på det viset att språket var tamil och franska och den utspelade sig i en fransk förortsmiljö. Den är också brinnande aktuell med flyktingströmmen i världen.
Här kan man se den franska trailern och här en bit av filmen med engelsk text.
Får ni tillfälle så gå och se den!

bildkälla
(Den här bilden syns inte i Chrome. Klicka på länken så ser du den.)

Före filmen vill maken köpa biogodis till sig! I godisaffären hade de speciella påsar kopplade till Stadsmissionen. Köp en påse och pengarna går till Göteborgs stadsmissions verksamhet. En superbra idé tyckte vi! 


Efter att ha hämtat våra biljetter fikade vi. Det är fantastiskt att kunna sitta på en uteservering på Avenyn halv åtta på kvällen i september - utan filt om benen.

Maken provsmakar sitt godis under tiden han dricker sin Latte.
Jag festade på en trippel espresso med vispgrädde på!
Supergott och mycket lchf!

Efter en liten stund flög en helikopter över oss och hovrade över taken. Vet ni hur mycket en helikopter låter mitt i stan? Vi fick skrika åt varandra för att kunna göra oss hörda. Den hovrade länge och förflyttade sig lite i sidled då och då. Vi spekulerade lite i vad som kunde ha hänt - kanske tjuvjakt? Men hur mycket kan man se från en helikopter om man jagar någon, även om man bara är 20 m upp i luften?
I dagens GP kunde jag läsa att det varit fotbollsmatch mellan Blåvitt och Hammarby - en s.k. högriskmatch - och att klackarna kastat en bengalisk eld fram och tillbaka. En kille brännskadad och en vakt fick ögonskador! Folk blev naturligtvis rädda och många gick därifrån under matchen!
Helikoptern bevakade fansen sedan när de skulle ut från Gamla Ullevi och det var det vi såg.
Så trött man blir!!!
Tänk vad detta kostar oss! Det vore inte mer än rätt att fotbollen fick bära dessa kostnader själv! Jag vill absolut inte bidra till sånt här med mina skattepengar och tänk alla polisresurser som låses upp vid sportevenemang!

Kvällen blev trots detta trevlig ; kaffet var gott, godiset också enligt källan och filmen var jättebra, tyckte jag!

I skrivande stund fick jag också goda nyheter från London. Henriks uppsats blev godkänd och han kan numera titulera sig "Master of Arts in Fashion Business Management"!

6 kommentarer:

 1. Vilket supertrevligt inlägg, som jag läser medan jag sitter med hårtorken i ena handen! Det kändes precis som om jag också var där!
  Tack fina Ann!

  SvaraRadera
 2. Tack för de fina orden! Så brukar jag känna när jag läser dina inlägg också!

  SvaraRadera
 3. Så roligt för Henrik. Antar att du är en väldigt stolt mor nu :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, nu svällde mammahjärtat lite till!

   Radera
 4. Inte tycker jag det är snobbigt med "kvalitetsfilm". Tyvärr styrs filmmarknaden i Sverige till alltför stor del av SF-bio, och trots att vi här i Luleå har sju salonger, är det sällan som de visar annat än massproduktion. Jag har vissa tider helt enkelt bara struntat i att gå på bio. I protest. Och det har jag talat om för dem också. De svar man får från dem när man "klagar" är väldigt mesiga och intetsägande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ju har många salonger som helst i den här staden, men precis som du säger är det ofta massproduktion, som jag blir väldigt trött på! Men om du får chansen att se "Dheepan" så ta den! Den var oerhört bra tyckte jag.

   Radera