onsdag 9 september 2015

Hål i hôvvet!Efter 6 månaders väntan och tre flyttade tider kom jag äntligen in på hudkliniken idag.
Jag har en prick på kinden, som börjat klia och brett ut sig och vid ett besök på vårdcentralen blev jag upplyst om att "det är ett basaliom, (vanligaste typen av hudcancer. Växer långsamt utan att sprida sig ut i kroppen i övrigt. Den kan dock breda ut sig lokalt http://www.privatmedicin.se/). Du kommer inte att dö av det, men det växer hela tiden och det ska du ta bort."
Inte så värst psykologiskt av den läkaren, men han skrev en remiss och idag var det alltså dags.
En mycket sympatisk kvinnlig läkare förklarade det hela och tog ett prov på "utslaget". Eftersom det blivit fördröjt så länge lovade hon att besked skulle komma raskt; dvs inom tre veckor!
Beroende på vad det är för typ av basaliom finns det olika sätt att ta bort det. 
En "skära-bort"-metod och en "hyvla-bort"-metod. Nu återstår det att se vilken metod som är lämplig och hur länge det dröjer innan det blir av.

Hon rekommenderade att jag skulle göra det på Sahlgrenska, "eftersom de är så duktiga där" ( om det ska hyvlas), men annars finns det ju den s.k. vårdgarantin.
Men det känns bra att det äntligen hänt nåt. Jag är inte nervös eller rädd, utan mer glad att jag har fått in en fot i sjukvården och fått en bra läkare!6 kommentarer:

 1. Ja, just det .., det värsta måste vara att vänta och inte få komma till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är det förstås. Jag blir så irriterad när man får nya tider hela tiden utan att någon orsak anges. Men nu...

   Radera
 2. Intressant! Jag har en fläck lite mer till höger på min högerkind, den tyckte min läkarkompis så där vid snabb koll när vi träffades på stan, att jag skulle gå till deras hudläkare med. Den (plus alla andra fläckar de passade på att titta på - jag har inga andra som bekymrar mig, men några färgförändringar förstås) ansågs helt ofarlig. Solskada. Jag skulle smörja med hydrokortison en månad. Om den inte försvann skulle jag återkomma. Jag återkom. Min läkare (den första) tyckte att det var onödigt att skära hål i kinden och få ett sår när den ändå är ofarlig. "Håll dig i skuggan" var det enda rådet. (Och jag undrar ju varför hudläkaren tyckte att jag skulle återkomma för att ta bort den...)
  Basiliom känner jag flera som har haft och fått borttaget utan problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter lite motsägelsefullt. Mitt "hål" är läkt väldigt fint och är nu bara en liten mörk sårskorpa. Om den inte blir större så är det kanske bättre med en fläck än ett ärr. Det sägs att basaliom utvecklas av solen, men jag har aldrig varit den som varit förtjust i att vara länge i solen. Gener lär spela en viss roll också. Jag vill gärna ta bort det eftersom det inte sprider sig, men breder ut sig.

   Radera