söndag 3 april 2016

Söndag och "sjukvårdsvecka"

Idag tog jag en promenad bort till handelsträdgården, mest för att ha ett mål. Den här tiden längtar jag verkligen efter en trädgård, men jag har ju förvisso en balkong. Trots trädgårdsbrist tycker jag det är kul att botanisera i handelsträdgårdar och de brukar ha fått fram sina pelargonsticklingar nu.
Väldigt lite folk var det ute, men det berodde kanske på att det var lite grått och fuktigt, fast 12 grader varmt. Några små inköp blev det i alla fall.

Två små Fjärilsvioler fick följa med hem...

...precis som två sticklingar av perlargonen "Ingrid"

Så här ser "Drottning Ingrid" ut när hon blir stor. Hon är väldigt
lik "Mårbacka" och förväxlas ofta med den.             bildkälla
"’Mårbacka’ påminner mycket om den danska pelargonen ’Drottning Ingrid’. Det som skiljer dem åt är att ’Drottning Ingrid’ är mindre, har mer dubbla blommor samt blekgula sterila ståndarknappar."  En ”äkta” Mårbacka skall ha rosa ståndarknappar med rosenrött pollen som bildar en skarp kontrast mot de ljusa kronbladen.”(Karin Martinssons bok Pelargoner – Kulturarv i kruka)

Det är vanligt att Drottning Ingrid säljs som Mårbacka, vilket är rent lurendrejeri. Mårbacka säljs ofta till betydligt högre pris! Spana alltså efter rosa ståndarknappar med rosenrött pollen, för att kolla att det är en äkta Mårbacka!


På hemvägen gick jag genom kyrkogården. Då fick jag se en gravsten med ovanlig symboler; Che Guevara och en indiansk (Maya?) symbol. Det är nog första gången jag ser en sten utan ett religiös symbol eller ett hjärta. Intressant!
Jag läser alltid dödsannonserna i morgontidningarna. Symbolerna har alltmer gått ifrån det religiösa till symboler för hobbies, intressen och djur. Idag såg jag en dödsannons i DN där symbolen var en högklackad sko! Det var nåt nytt för mig!

Nästa vecka blir rena "sjukvårdsveckan". 
 • Måndag ska jag besöka distriktssköterskan för att kolla hur nya blodtrycksmedicinen funkar. 
 • Tisdag blir det mammografi
 • Onsdag blir det återbesök på Sahlgrenskas Hudklinik med omläggning av operationssåret. Innan dess ska jag ha köpt en fint tackkort och kanske en tårta och ha med mig till den underbara personalen!
Resten av veckan ska jag försöka hålla mig borta från sjukvården!6 kommentarer:

 1. Jag har lärt mig att tänka om - förr var dödsannonser högtidliga och korset symboliserade död. Kanske en tanke om uppståndelse?
  Men nu har jag vant mig vid att symbolen ger en bild av den döda. Ändå tycker jag att en del symboler känns lite fjantiga, fast det går kanske lver ju vanligare de blir?

  Jag har inte börjat tänka uteblommor än. För kallt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig om att en del symboler verkligen är fåniga, men jag tycker att det är intressant att se kreativiteten!
   Här på västkusten har vi idag 13 grader varmt, så jag chansar lite med violerna!

   Radera
 2. Pv, som verkligen har haft med sjukvården att göra det här året, är fylld av beundran för all personal. Varje gång han kommer hem efter en konvertering .., ja, då säger han samma sak. "Å, så underbara dom är, så rara och snälla!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ju mer jag läser om pv:s bravader och olyckor, ju mer kommer jag att tänka på min Johan, som också nästan hade klippkort på akuten.
   Men i de lägena är man superglad att personalen orkar vara så trevliga och härliga!

   Radera
 3. Ps. Tack för informationen om pelargoniorna! Nu ska jag kolla noga nästa gång jag besöker Plantagen ... Ds.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gör det! Det fuskas väldigt mycket med Mårbackapelargonerna och hutlösa priser, men nu kan du vara Mårbackaexpert". Allt rosa är inte Mårbacka!

   Radera