onsdag 1 september 2010

IKEA

Idag blev det en tur till IKEA. Jag behövde lite hyllor till ateljén bl.a. Vid ett ställe där man kan söka i datorer låg en kvarglömd plånbok. Ganska stor, svart och tjock. Ingen ägare syntes i närheten och jag öppnade för att se om det stod något namn eller så. Den var fylld av plastkort och jag såg en del av ett körkort bakom ett litet foto på ett barn.
Jag haffade en IKEAkille som råkade gå förbi och sa:
-Någon har glömt den här vid datorn där borta. Kan du ta hand om den och kanske se till att ägaren får tillbaka den?
-Javisst, det är skönt att det finns människor som du, sa han.
-Om jag hade tappat bort min börs så skulle jag bli glad om någon tog hand om den och såg till att jag fick tillbaka den.

Varför verkar det konstigt numera?

10 kommentarer:

Maj Korner sa...

För att egen vinning smäller högre. Vi lever i egoisternas tidsålder.

Turtlegirl sa...

Rätt gjort av Dig!

Så ska man tänka att nästa gång kan det vara min plånbok.

Jag skulle inte må bra av ta någons annans pengar ur en plånbok heller för den delen.

finaNina sa...

Ja, visst är det hemskt att det hör till ovanligheten att folk är ärliga! Rätt gjort av dig!!
För många år sedan var jag med om en annorlunda upplevelse när vi åkte motorcykel i Europa. Vi tankade hojen och på samma station stod en bil som precis var klar och som körde iväg. Den mannen hade gjort det klassiska att glömma plånboken på taket, så den flög ju naturligtvis av när han körde iväg. Vi snabbade oss som bara den och tog upp den, slängde upp oss på MC:n och brassade iväg. Du skulle sett mannen i bilen när vi på alla sätt och vis försökte vifta, blinka och heja. Han trodde säkert att vi var några otäcka och farliga människor på motorcykel, som ville honom något ont. Till sist så stannade han och vi kunde nöjda och glada lämna tillbaka hans plånbok. Det kändes riktigt bra att både få göra en god gärning och också kanske förändra den mannens fördomar lite grann.

Ruta Ett sa...

Maj: Ja, du har rätt! Omtanke, vad är det? :(

Ruta Ett sa...

Turtlegirl:
Nä, jag skulle känna mig jätteskamsen om jag tog nån annans pengar. Ger kanske lite karmapoäng...

Ruta Ett sa...

Finanina:
Oj, vad jag skrattade åt din berättelse. Jag kan se hela scenen framför mig, med den stackars bilisten, som försöker köra ifrån de tokiga, viftande på mc:n. Hahaha...

Lillemor i Hummelsta sa...

Hittade för några månader sen en plånbok i en säng på Ikea. Lämnade givetvis in den till en tjej i personalen, som bara glodde misstänksamt på mej, muttrade nåt ohörbart och slängde ner plånboken i en låda med allsköns skräp som stod på disken. Såg ut som om hon trodde att jag redan tömt den. Vart man ju lite snopen, när man bara ville vara snäll..

Ruta Ett sa...

LIllemor:
Hej och välkommen hit! Det var inget roligt bemötande av IKEA-tjejen. JAg förstår att du kände dig snopen och illa bemött. Trist inställning...

Bloggblad sa...

För mig är det också självklart att göra så, och faktiskt tror jag att vi är oändligt många som lämnar in saker vi hittar. Se bara på "Dagens ros" som brukar finnas i tidningar, där dräller det av såna tack.
Men - vi hör och läser mer om dem som stjäl... tydligen inte kul att skriva om solskensmänniskor.

Fast... det är kutym att man får 10% i hittelön! Det är inte många som känner till. Jag skulle förstås inte säga mitt namn heller, men alla tänker inte på att de ska ge nåt när de får tillbaka.

Samtal från min trädgård sa...

Helt rätt gjort! Vilken lättnad att få plånboken tillbaka och slippe allt trassel med kort och dylikt.
Min son gjorde det för några år sedan med en kompis, lämnade en plånbok till polisen. De fick komma ner och kvittera ut hittelön sedan, kände sig väldigt stolta!