söndag 12 augusti 2012

Alltid lär man sig nåt

Satt och slötittade på OS-marathon och hajade till vid målgången när medaljörerna svepte in sig i sina nationsflaggor. Så ovanliga och vackra och intressanta. Jag var tvungen att ta reda på mer om dem.
Vann gjorde en otippad Stephen Kiprotich från Uganda, tvåa och trea blev Abel Kirui  och Wilson Kiprotich från Kenya.

Ugandas flagga består av sex band i färgerna svart, gult och rött. I mitten finns nationalsymbolen Östafrikansk krontrana(Balearica regulorum gibbericeps) mot en vit cirkel.  Färgerna användes av partiet UPC (Uganda People's Congress), som var ledande vid självständigheten 1962. Krontranan har varit en symbol för Uganda sedan kolonialtiden, och ingår även i statsvapnet. Färgerna i flaggan ska symbolisera folket (svart), solen (gult) och broderskap (rött). (Wikipedia)


Ugandas statsvapen visar en sköld och två korsade spjut på en grön höjd. Höjden symboliserar Ugandas frodiga, gröna växtlighet. På var sin sida av skölden står en ugandisk kob-antilop som symbol för djurrikedom och en östafrikansk krontrana, Ugandas nationalfågel. Skölden och spjuten symoliserar beredskap att försvara landet. På sköldens översta del ärViktoriasjöns vågor. Mitt i skölden är en sol, som symbol för Ugandas strålande soliga dagar. En traditionell trumma förceremoniella ritualerdans, och för att kalla till samling, pryder sköldens nedersta del. Nedanför skölden framställs flodenNilen, som har sin källa i Uganda. Vid sidan om floden finner man kaffe och bomull, Ugandas viktigaste jordbruksprodukter. Allra längst ner är Ugandas nationella valspråk For God and my country (För Gud och mitt land). (Wikipedia)

Här kan man läsa mer om UgandaKenyas flagga
Den svarta färgen står för frihetskampen för nationell självständighet, det röda för det blod som spilldes vid den koloniala frigörelsen och grönt för marken. De vita skiljeränderna symboliserar fred.  (Wikipedia)


Kenyas statsvapen
Kenyas statsvapen visar en vapensköld som hålls av två lejon. I sköldens mittfält syns en tupp med yxa, partiet KANU:s emblem. Postamentet är en avbildning av Mount Kenya, täckt av landets jordbruksprodukter: kaffetekamomill och sisal. Valspråket på swahili säger: "Låt oss arbeta tillsammans", harambee (Wikipedia)

Läs mer om Kenya här 

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

I love You!

Du reflekterade för inte så länge sedan över mina tankar om en fluga som följt med i bilen till Gränna .., men se detta .., det är så underbart annorlunda tänkt!

Heja dig!

Ruta Ett sa...

Tack, fina Elisabeth!!
Jag tränar mig varje dag! Men jag når aldrig upp till din klass!

Jag blir verkligen glad av dina ord!!
Medge att de är vackra och då kunde jag inte låta bli att ta reda på mer.

Monica sa...

Jag tänkte också på alla dessa vackra intressanta flaggor, då vid invigningen och saknade information, trodde de svenska reportrarna skulle ha lite kött på benen men de hade inte så mycket att förtälja, kul du tagit reda på mer:-). Och det hade BBC, de reportrarna berättade ungefär som du, hann säga något om alla länders bakgrund och dess flagga, gjorde sitt jobb tyckte jag. Nästa gång får du erbjuda TV lite hjälp, det blir väl ny kanal då:-)

Anonym sa...

Jag hade också tittar genom individuell precis som det av någon annan webbsida.