måndag 6 augusti 2012

Diabetessköterskan och jag

Idag kom det - samtalet från diabetessköterskan. Lämnade ju in lite prover för nån vecka och det visade sig att blodsockervärdet var förhöjt. Inte för högt, utan förhöjt. Jag blev inte klok på skillnaden, men labbet  "varnade" för att diabetessköterskan kunde komma att höra av sig, på läkarens inrådan.

Idag ringde hon och i korta ordalag så ville hon att jag skulle komma på en ny provtagning, så att de kunde följa mina blodsockervärden under en längre tid och också ta ett fastande prov.

Först blev jag förvånad över att läkaren kontaktat henne, eftersom han var en av de mest ointresserade läkare jag någonsin träffat på. Men han är väl tvungen. Jag var inte så pigg  på att komma och lämna fler prover eftersom jag äter LCHF-kost sedan två veckor och det funkar väldigt bra ännu så länge.
Jag förklarade för henne att jag ev. tänkte komma om några månader och se om det märks någon förändring.
Då började hon låta som Syster Ratched i "Gökboet".
Ställde frågor i en arrogant ton om det fanns diabetes i släkten, om jag var överviktig m.m. Det finns ingen diabeteshistoria bland min släktingar,dock är jag överviktig,  men då kontrade hon med att mina blodfetter inte heller varit bra (vilket jag inte hört ett pip om från labbet).
Totalkolesterolet var 6,3 och bör ligga under 5, blodsockervärdet var 9,4 och bör ligga under 7- så det var inga katastrofala värden , tyckte jag.

DÅ sa hon att det är viktigt att man har kontroll på kroniska sjukdomar och menade då diabetes.
Jag upprepade att jag inte tänkte komma nu utan ville vänta och då äntligen förstod hon att jag menade allvar och sa:
-Jag vet inte vem som har mest rätt - du eller jag och menade då LCHF förstås kontra mer traditionella diabetesbehandlingar. Jag sa att det inte var det mest intressanta och att jag inte åt LCHF för att bli smal utan för min hälsas skull.

Hon förstod att jag inte tänkte komma och besöka henne och antagligen var inte van vid att bli emotsagd för nu avslutades samtalet raskt med att jag var välkommen att ringa om jag ville lämna fler prover.

Efter samtalet åt jag glatt upp min omelett på 1 paket bacon, 3 ägg + lite vispgrädde och fet ost.8 kommentarer:

 1. Det är väl bara att du tar nya prover efter ett halvår eller så, för att se om LCHF funkat och i så fall bevisa det för sköterskan.

  Både jag och sambon har förhöjda blodfetter, så det får vi medicin mot. Jag orkar inte hålla på med några dieter, just nu. Det finns så mycket annat som tar kraft och ork.

  SvaraRadera
 2. Lycka till! Det ska bli spännande att höra hur det blir med kolesterolet; det är ju det jag är orolig för om jag skulle börja med LCHF.

  SvaraRadera
 3. Cicki:
  Ja, jag tror att jag ska gå dit om några dagar och ta prover så att det finns aktuella resultat att jämföra med. Några prover var från januari.
  Apropå medicin mot blodfetter, tycker jag du ska läsa det här inlägget och kommentarerna. Jag tror det kan vara intressant för dig.

  http://www.kostdoktorn.se/ny-studie-statiner-kan-gora-dig-trott/

  SvaraRadera
 4. Elisabeth:
  Ja, jag tycker också att det ska bli spännande.
  Jag tycker att du ska läsa mer på

  www.kostdoktorn.se

  om kolesterol och LCHF.
  Han skriver väldigt begripligt och dessutom är det många kommentarer om hur det varit för andra människor.

  SvaraRadera
 5. Tack frk Tjatlund!!
  Jag ska göra mitt bästa!!

  SvaraRadera
 6. hej du! Absolut en god idé att ha prover att utgå ifrån nu så att du har något att jämföra med om några månader.

  Och om du läser kostdoktorns sajt så förmodar jag att du är lite insatt och inte nöjer dig med ett totalkolesterol-värde utan gärna ser det uppspaltat i HDL, LDL och Apo-kvot.

  Lycka till med hälsan! kram /Lena

  SvaraRadera
 7. baratradgard:
  Tack för support!
  Jo, det är inget bra att ha 8 mån gamla prover att jämföra med. Så det blir en runda till VC i nästa vecka. Bara för skojs skull kanske jag rentav lyssnar in hennes kostråd också...
  Kostdoktorn är bra och jag har dessutom sedan tidigare ett, par tre böcker om LCHF-kost och med goda recept i.
  Det är ju inte så att man måsteäta en massa som jag inte gillar - men jag saknar potatis. Inte pasta och pizza, men pantofflor.

  SvaraRadera