måndag 19 november 2012

Låååångt bröd

Som LCHF-ätare kan jag ibland sakna bröd alldeles förfärligt mycket. Som tur är finns det vägar att kringgå mjöl och annat som inte är så lämpligt att få i sig.
I lördags kl. 18 startade jag baket av "fröknäcke" och i går kväll kl. 17.30 var det klart att ta ut ur ugnen.
Det består enbart av frön, vatten och salt men tar i vanliga fall inte 24 timmar. Fröna ska ligga i blöt i några timmar och sedan bakas i ugn i en timme på låg värme.
Eftersom jag startade så sent, glömde bort det och ställde in allt i kylen tills i eftermiddags. Det gick dock hur bra som helst att göra så och det är faktiskt supergott.
Om någon skulle bli sugen på att prova så gör man så här:

Fröknäcke ca 20 bitar

2 dl hela linfrön
1½ dl skalade sesamfrön
1 dl pumpafrön
1 dl rostade solrosfrön
2 dl kallt vatten
1 tsk salt

Blanda linfrön och vatten, låt stå framme i minst 3 timmar.
Tillsätt resten, rör runt ordentligt och låt stå i minst 1 timme till
Värm ugnen till 150 grader
Bred ut blandningen på ett bakplåtspapper och jämna till med en blöt slickespott.
Grädda i 45 minuter
Sänk värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 1 timme
Öppna luckan och släpp ut ånga var 15:e minut
Ta ut plåten, dra över pappret på ett galler och låt knäcket svalna.
Bryt i lagom bitar.
Ät och njut!!

1 kommentar:

  1. Det enda LCHF jag testat är olika recept på fröknäcken. Alla har smakat gott! :)

    SvaraRadera