torsdag 24 mars 2016

Dagen efter

Tack för alla lyckönskningar! Allt gick bra! Och stort tack till Monica (se kommentar till förra inlägget) för dina kloka ord! Så intressant att du själv arbetat med Mohs-kirurgi. Själv hade jag aldrig hört talas om den. Nu har jag förstått också att det inte är alla förunnat att få den här behandlingen! Jag är tacksam att jag fick det.


Jag var på plats enligt order kl. 7.45 och fick krypa in i landstingets mjuka kläder! Jag blev väldigt väl omhändertagen hela dagen och op-teamet var såååååå trevliga och roliga,  faktiskt! På det stora hela blev operationen  en positiv upplevelse. Mycket tack vare den oerhört trevliga och proffsiga personalen - alla från kvinnan i receptionen till kirurgerna (jo, de var två).

Efter första ingreppet så såg det ut så här. Tillbaka i väntrummet hos mina två medpatienter, två män i min egen ålder, inte så pratsamma, men de tog sig uppåt dagen). Jag hade tagit med mig "Hemslöjd", stickning, Zoegas kaffe i termosen och lunch, så det gick ingen nöd på mig. MEN det var lite svårt med glasögonen så jag fick inte så mycket stickat. Jag laddade ner en ljudbok också. "Hyresgästerna" heter den. Någon som läst den?
Själva operationerna tog inte så lång tid, ca 20-30 min, men sedan var det några timmars väntetid emellan, medan patologer och biokemister undersökte vävnaden de tagit bort.

När jag kom in på salen så var det en massa folk. Förutom op-laget så vart det flera studenter och läkarkandidater som skulle vara med och se och lära. Det hade jag inget emot. Jag skulle ju ändå bara ligga under skynket och inte se nåt. Efter ett tag hörde jag att en av kandidaterna blev svimfärdig och fick lämna rummet. Stackarn!

Dagen gick långsamt fram och det blev sammanlagt tre operationer innan de sydde ihop mig. Jag tror att de sydde ihop lite på nåt ställe och transplanterade hud på nåt ställe. Jag är osäker, men de broderade ganska länge i alla fall. 
Jag var lite knäsvag efteråt, men vid 16-tiden var jag hemma igen och lade mig och vilade med en gång. Shiva kom och lade sig på magen och vi sov lite. När bedövningen släppte värkte det rejält men med Panodil blev det bättre.


 
I morse när jag vaknade såg jag ut så här; ungefär som om jag slagits i en MMA-match. Hela ögat igensvullet och värkte. Jag blev förvarnad om att ansikte skulle anta regnbågens färger, så i år behöver vi inte nåt färgglatt påskris. Det är bara att se på mig Såret vätskar lite och det värker, men jag tror ändå att det snart blir bättre.
Jag är så tacksam att jag fick detta gjort nu och att det ändå gick så bra!

10 kommentarer:

 1. Vad skönt att det gick bra, även om det sannerligen inte ser supertrevligt ut.
  Och vad himla tråkigt att den typen av kirurgi inte görs oftare och på fler ställen när behovet tydligen är så stort.
  Hoppas nu att det läker fort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns bra! Men det är verkligen trist att kirurgin inte är mer tillgänglig.

   Radera
 2. Du är inte bara storartad utan även färgstark! What a woman! :-) Skönt att allt gått bra. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Cicki! Nu är jag mer färgstark än någonsin förr!

   Radera
 3. Skönt att det gick bra Ann! Och tack för att du delade med dig hela "resan". Kämpa på, jag instämmer helt i vad Cicki skriver i sin kommentar. /Kerstin (qi)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns redan lite bättre även om ögat fortfarande är väldigt svullet!

   Radera
 4. Härligt! Ja, att allt gick som det skulle. Och lila är du ju förtjust i, så det blir väl som bäst ,-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lila är en av favoritfärgerna, men den här kulören skiftar hela tiden! Rätt vad det var så blev den gul!

   Radera
 5. Hoppas läkningen går bra på alla sätt och att du fått bra och rätt råd om du sköter det själv eller om du får hjälp med omläggning att det blir på bästa sätt. Ta väl hand om både dig och sår och så får du skydda ärret sedan mot sol och vind, det finns ju hudfärgad kirurgtape som kan sitta på i solen så bleknar ärret vartefter ganska snabbt. Kan rekommendera helt utanför vetenskapen:-) nyponrosfröolja kallpressad ekol. när allt är läkt och det bildats ny hud och ett ärr, att smörja på om nätterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Monica! Jag tror att det läker bra. Svullnaden går ner för varje dag och det kliar och värker inte lika mycket idag. Jag ska på återbesök på onsdag och då får jag se vad som händer. Jag har i alla fall fått förhållningsorder redan om solskydd och inte sola på ett år och solhatt.
   Men jag är så tacksam för alla tips!
   Nyponrosfröolja ska jag absolut prova!

   Radera