tisdag 22 mars 2016

Nu är det dags...

I september var jag hos hudläkaren och lämnade ett prov på ett utslag på kinden.

Efter ett besök på Hudkirurgen på Sahlgrenska i november fick jag besked om att det skulle tas bort, men att det var kö på ca 8-10 månader. Min vanliga hudläkare tyckte att jag skulle åberopa vårdgarantin, vilket jag gjorde, men fick beskedet från kirurgen att eftersom det inte fanns resurser, så fanns det i princip heller ingen vårdgaranti (som ska innebära att man blir garanterad vård inom 3 månader).
Så var det med vårdgarantin!

Ingreppet ska ske med Mohs-kirurgi och den görs tydligen inte på så många ställen i Sverige. På Sahlgrenska sägs de vara särskilt skickliga på det.
 Jag kunde dock stå på kö om det kom nåt återbud och det ville jag ju.
Samtidigt tyckte läkaren att  jag själv skulle undersöka om de opererade på samma sätt i Malmö/Lund eller i Stockholm.
MEN innan jag kom till skott med det, så ringde sköterskan på Sahlgrenska och sa att de fått ett återbud!

Så i morgon 7.45 ska jag infinna mig på avdelningen och bereda mig på att det kan ta hela dagen.
Det beror på metoden de använder, så det blir till att ta med kaffetermos och lunch och bok! Jag vill inte riskera att sitta hela dagen utan Zoegas kaffe och med mat full med kolhydrater, som jag inte tål.
Mer om Mohs-kirurgi kan man läsa här!

Håll nu tummarna för att allt går bra. Lite nervös är jag, men glad att jag slapp vänta med det till hösten!


11 kommentarer:

 1. Jag håller tummarna Ann! Kram/Kerstin (qi)

  SvaraRadera
 2. Intressant! Och det kommer att gå bra! Det har jag arbetat med och då startar vi tidig morgon och varefter kirurgen snittar tunna snitt, rusar biomedicinska analytikern till patologlab. med en bit i taget och analyserar och gör så bit för bit hela dagen i ett enormt hetsigt tempo allt för patienten, tillbaka med resultat och ny bit tills hela elakingen är borta och det inte finns en enda cancercell kvar utan man tar det sista i vävnaden som då ska vara friska celler enbart och analyserar noga att det är så. Ditt sitter en bit från ögat, bara varit med om lite större op. där ögonräddning ingått och varit komplicerat. Det här tar sin tid i timmar och det är mycket efterarbete där allt gås igenom igen. Tyvärr går vi skickliga och välutbildade i pension vartefter, därför långa väntetider eller så småningom finns inga alls kvar som arbetar med detta. Så är det lite i Sverige, Sahlgrenska hade vi kontakt med och det var Huddinge som var specialister på detta. Minns jag inte helt fel så startade metoden i Falun och togs till Stockholm. I alla fall så sas det så av personal som kom från Falun. Så du har tur som fick detta återbud och får det gjort med denna metod som är mycket speciell, trygg och säker. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Monica för ditt långa inlägg! Jo, jag har förstått att det är en lång procedur och jag är så glad att jag inte behövde vänta så länge! Intressant att du arbetat med den här tekniken. Jag hade aldrig ens hör talas om den, men nu vet jag desto mer!

   Radera
 3. Ja, jag säger som övriga: lycka till Ann!

  SvaraRadera
 4. Jeg krydser fingre og sender dig mange kærlige tanker :)

  SvaraRadera
 5. Hoppas på att det gick bara fint!

  SvaraRadera
 6. Och hur gick det? Bra, hoppas jag.

  Det där med vårdgarantin är ju intressant. I vilka andra branscher kan ordet garanti vara så "flexibelt"?

  SvaraRadera
 7. Hoppas det gått bra för dig och kollade upp tillgängligheten, denna operationsmetod görs bara på Sahlgrenska, i Stockholm och Lund idag även fast det borde vara tillgängligt för alla som får ansiktstumörer. Men så ser verkligheten ut och det beror på att det saknas utbildade inom området som kan utföra detta som endast är en liten del av alla områden som också samma utbildade utför. Det görs inte en operation per vecka ens på de ställena tillsammans. Fast behovet är så mycket större och så märkligt att din läkare gav ansvaret till dig att kolla upp var det gjordes, är ju otroligt märkligt, de flesta och även en läkare vet ju inte vad det är, hur ska då en patient ta sig fram i den medicinska djungeln. Har blivit helt otroligt i detta land. Hoppas igen som sagt det gick bra och att du får en fin påskhelg.

  SvaraRadera