lördag 12 maj 2012

Coach?

Att språket förändras hela tiden är ju välkänt. Influenser från alla håll gör att nya ord kommer in, nya ord bildas och att gamla ord får nya eller vidare betydelser än förut. Ibland är det slangord, ibland är det rena inlån från andra språk och ibland är det trender eller vissa grupper som lägger beslag på vanliga begrepp och gör dem till sina. Jag ska förklara vad jag menar om det låter flummigt.

Fet är ett ord som länge har betytt överviktig, tjock, men som nu som slang har fått betydelsen tuff, fräck. Bilar kan vara feta, musik eller artister kan vara feta m.m.

Coach är ett rent inlån från engelskan/amerikanskan och betydde först tränare för idrottslag. Coacher fanns  i basket, fotboll och liknande. Men ganska snart vidgades begreppet coacha till att även betyda vägleda enskild person genom eller i en process av något slag.

Numera finns det coacher inom en mångfald av områden och om man söker i Wikipedia får man veta att det finns:Inom sporten heter det främst "tränare" fortfarande, men när man hör ordet coach är det inte alltid så lätt att veta vad det handlar om. Kanske vägledare är ett bra ord att använda inom de områden som inte innefattar sport.

Hur blir man coach då?
Man kan utbilda sig till coach vid ett flertal institutioner. Jag googlade på coach+utbildning och det som står överst är http://www.coachutbildning.se/sidor/acc-utbildningen.aspx.
Går man in och läser där får man veta att om man vill arbeta som professionell coach så gäller ACC-utbildningen. "ACC är en avancerad ICF-ackrediterad utbildning för dig som vill arbeta som professionell coach..." (ICF=International Coach Federation)

Utbildningen är 4 x 2 dagar under 4 månader; totalt 64 timmar. Det låter inte mycket i mina öron för att bli kvalificerad att vägleda enskild person genom eller i en process av något slag professionellt.
Pris: 37000:- exkl. moms = 44400:- vilket blir 693,75:-/utbildningstimme (40 min?), så blir man ACC-certifierad coach.

Man kan förstås och gå påbyggnadsutbildningar inom olika områden. Om man t.ex vill förnya sin ACC-certifiering eller om man vill skaffa sig ett PCC-certifikat. (PCC=Professional Certified Coach)  Det är lite billigare och litekortare utbildning.Pris: 16000:- exkl. moms = 19200 :- + avgift för certifiering till ICF för 40 timmar.

Summa 63200:- för 104 timmars utbildning.
Om man gör det till heltidsstudier på 8 timmar/dag så blir det 13 dagars utbildning; 2½ vecka för att bli certifierad professionell coach.
Det är inte mycket det. Men det kanske inte är hela sanningen - nej det är det inte. Vad som krävs för att bli certifierad kan man läsa mer om här.   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar