torsdag 18 september 2014

Heriz

Efter att ha blivit dammsugad och borstad och hopvikt efter alla konstens regler, befinner sig nu min Herizmatta hos Bukowskis Market för försäljning.
Nu ska mattchefen titta på den och bestämma utropspris och bevakningspris och avgöra om den eventuellt ska få komma till Stockholm och vara med på kvalitetsauktion.
Nu återstår det en spännande väntan och jag hoppas att "Heriz" kan få komma till ett nytt och bättre hem än vårt."Heriz mattor är persiska mattor från Heris området i nordvästra Iran, nordöst om Tabriz. Mattorna är producerade i en by med samma namn på kullarna av Sabalanberget. Heriz mattor är extremt tåliga, brukbara och håller i flera generationer. 1800-talets exempel på dessa mattor hittas ofta på auktionshus i USA och Europa. Nya Heriz mattor är tjocka, tuffa och ofta väldigt prisvärda. Mattorna åldras väl och kommer att bli vackrare med åldern. 
En anledning till varför mattorna är så tåliga är att Sabalanberget har väldigt mycket koppar. Spår av koppar finns i dricksvattnet som fåren dricker vilket leder till att de producerar högkvalitets ull som är tåligare än ull från resten landet. Heriz mattorna knyts ofta i geometriska, vågade mönster med en stor medaljong som dominerar mattan. Dessa designer är traditionellt sett ofta knutna från minne."

8 kommentarer:

 1. Men du...så spännande! Tack för info, undrade just jur de kunde vara så tåliga ;-) kopparull...ett roligt ord.
  Tjillevipen och stort lycka till, hoppas ni får määääängder med pengar för den!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Carina:
  Ja, det är sååå spännande. Mattan är arvegods från min moster och den är så vacker men på tok för stor för vårt hem! Jag hoppas också att det blir määääängder med pengar som rasslar in på kontot!
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 3. Lycka till! Hoppas att det blir penningflöde till max till ditt konto!

  SvaraRadera
 4. Elisabet:Det skulle vara roligt om auktionen går bra OCH om den får ett gott hem.

  SvaraRadera
 5. Det er så smukt et tæppe ! Hvis jeg havde pengene havde jeg købt det :)

  SvaraRadera
 6. Miri:
  Den är verkligen vacker! Fantastiska färger i terrakotta och flera blå och gröna nyanser.
  Det hade varit roligt om den fick bo hos dig :-)

  SvaraRadera
 7. Spännande! Visst är kvalitet bra, men att aldrig kunna byta ut nåt är väl också lite tråkigt...

  SvaraRadera
 8. Bloggblad:
  Ja, jag håller med dig. Det är roligt med lite förändringar och den var verkligen fel hemma hos oss, både i utseende och storlek!

  SvaraRadera