torsdag 4 augusti 2011

Invasion eller fotboll?

I förmiddags satt jag på balkongen ut mot parken och drack kaffe och lyssnade till göteborgsljuden. Jag hörde bankandet från killarna från Polen, som bygger ställningar till huset snett emot. Det är nog äntligen dags för fönsterbyte där. Lite barnskratt och -skrik hördes från lekplatsen längre bort och några hundar och deras mattar träffades på gräsmattan. Både hundar och ägare hälsade på varann - dock på lite olika sätt.
Jag hör också spårvagnarna som stannar, plingar och kör iväg igen i en strid ström hela dagen. Det är ett trevligt och typiskt göteborgsljud, som mina öron är vana vid.

Ett annat ljud, som tränger sig på då och då är "flaff-flafff-flaffandet" från helikoptrar - oftast polishelikoptrar - som flyger eller hovrar över oss. Det kan vara trafikövervakning eller när det springs Göteborgsvarvet. Ibland är det spaning efter  brottslingar, men allt oftare är det övervakning när det spelas fotboll på Gamla Ullevi. Idag har det flugits en del helikopter kan jag tala om

I kväll spelas en "högriskmatch" mellan IFK Göteborg och AIK. En "högriskmatch" är en match, där det bedöms vara hög risk att de två spelande lagens "supportrar" skall slåss, kasta in saker på planen, på spelarna eller på domarna, bränna av bengaliska eldar raketer eller liknande.
Här i Göteborg är det dessutom hög risk för allmänheten att komma i kläm mellan supportrar, dels på sta'n, där lagens supportrar i parker eller på krogar och dels som åskådare på läktarna. Många tvekar att ta med sig barn på fotbollsmatcher numera eftersom det inte längre känns säkert.
IFK-supportrar försökte ta sig förbi polis och kravallstaket vid AIK:s ingång.  Bild: Jonas Lindstedt

Idag fick göteborgarna veta att supportrarna inte kunnat hålla sig tills idag, utan börjat slåss redan inatt. Just nu är det match och sista nyheterna är att utanför har det varit mycket stökigt. Polisen har extra insatser med patruller, hundar och ridande poliser och allt detta ska jag som skattebetalare vara med och betala.
Man blir trött och förbannad!

För intresserade kan jag tala om att det just nu står 1-1.

4 kommentarer:

 1. Vi håller tummarna för vinst till Göteborgarna, familjens favoritlag! OCH att det inte blir bråk förstås!!!

  Sänder en varm och lång Höörskram åt ditt håll ;-)/caja

  SvaraRadera
 2. Tack, snälla! En Höörskram var precis det jag behövde nu. Jag skickar en gôtebôrgskram tillbaka...
  Ha de gôtt

  SvaraRadera
 3. Jamen visst är det för segt! Sonen som är en hängiven fotbollssupporter berättar ständigt om den massiva polisuppbackningen vid varenda match och jag tycker det låter helt sanslöst.

  Och hur de behandlas som presumtiva brottslingar. Hur bortalagets supportrar får stanna kvar på läktaren typ "inlåsta" i upp till 45 minuter ibland och sen får poliseskort direkt till sitt hotell. Osv osv osv

  SvaraRadera
 4. baratradgard:
  Det har ju hänt att stllsamma familjefäder kommit med i svepet, tvingats in i bussar och släppts av långt från Göteborg. Det är ju heller inte klokt.

  Men så länge man inte får bukt med problemet, går man på fotboll på egen risk och det är inte bara här i Göteborg...

  SvaraRadera