onsdag 10 augusti 2011

LÄS DEN!

 Jag har varit och bytt min bok och redan läst ut den. Det var längesedan jag läste en sån fängslande bok. Den lästes ut på 2 dagar.Jag kunde knappt lägga den ifrån mig. Boken heter "Fortfarande Alice", skriven av Lisa Genova. Den utgavs första gången 2007, andra upplaga kom 2009 och svensk översättning 2010.

Boken handlar om Alice, professor i psykologi, med tonvikten på språk, vid Harvard. Alice märker att hennes minne blir sämre. Första gången det händer är mitt i en föreläsning för flera hundra studenter. Hon kommer plötsligt inte ihåg ett begrepp, fastän hon hållit samma kurs och föreläsning flera gånger.
Senare, en dag när hon är ute och springer, vet hon plötsligtinte var hon är och kan inte räkna ut viket håll hon ska gå för att komma hem. 
Hon söker läkare, utreds och får så småningom diagnosen "tidig Alzheimer" och hon ska snart fylla 50 år. För den otroligt strukturerade Alice blir beskedet en katastrof, och hon går också veta genom en gentest att hon troligen ärvt det av sin far.


Boken var inte deprimerande att läsa, trots att den beskriver en kvinna med en allvarlig, obotlig sjukdom. Den beskriver mycket bra hur det är att leva med "tidig Alzheimer" och finna strategier för att klara det dagliga livet så länge det går. Man får också en god inblick i hur Alices familj, arbetskamrater och omvärlden upplever hennes sjukdom. 
Alice kan i början ändå se på sina tillkortakommanden med lite humor, som t.ex när Alice kämpar med att få på sig ett klädesplagg:
"Hon stirrade på honom med ett panikslaget öga genom ett runt hål i i det tilltrasslade plagget
-Jag klarar det inte! Jag kan inte få på mig den jävla sportbehån. Jag minns inte ens hur man får på sig en behå, John! Jag klarar inte att ta på mig min egen behå! 
Han gick fram till henne och undersökte hennes huvud.
-Det är ingen behå, Alice, det är ett par underbyxor.
Hon brast i skratt.
-Det är inte roligt, sa John.
Hon skrattade ännu mer."

Författaren Lisa Genova har själv en examen i neuropsykologi från Harvard och är mycket engagerad i Alzheimerfrågor. Fortfarande Alice är hennes första bok och den har sålts till 16 länder. Det märks att hon vet vad hon skriver om när man får läsa om själva sjukdomen, nya rön, tester, mediciner m.m. och hon skriver om det så att vem som helst kan förstå det. Hon har också haft hjälp av en hel radda drabbade, drabbades familjer, läkare, forskare, kuratorer och anhörigstödgrupper m.fl.


Om man känner någon eller känner till någon som har Alzheimers, vill veta något om hur det kan vara att leva med Alzheimers eller leva med någon som har fått Alzheimers, eller bara är intresserad av en bra bok så ska man absolut läsa Fortfarande Alice. Den är lättläst, ca 260 sidor, välskriven, och en bok som verkligen berör.
LÄS DEN!


Några omdömen från hemsidan:

“A work of pure genius.” (Ett fullkomligt genialt verk)

“Powerful, insightful, tragic, inspirational.” (Mäktigt, insiktsfullt, tragiskt, inspirerande)

“Heartbreakingly real.” (Hjärtskärande verkligt)

“You have to get this book.” (Du måste få tag i den här boken.)

“A masterpiece.”  (Ett mästerverk)

“It will inform you. It will scare you. It will change you.” (Den kommer att upplysa dig. Den kommer att skrämma dig. Den kommer att förändra dig)

“Moving and haunting.” (Rörande och efterhängsen)

9 kommentarer:

 1. Tack för tipset kära du, kramar till dig/caja

  SvaraRadera
 2. ooo jo jag har läst OM den..vet inte om jag orkar läsa den..fast det kanske jag borde..! Mamma har just alzheimer, endast 69 år.
  Mycket elände och fruktansvärt tragiskt att se sin mamma bli en annan person. Men tack för tipset ;)

  SvaraRadera
 3. Jag undrar om jag inte har sett henne på tv... Var det inte i Skavlan?

  SvaraRadera
 4. Jag har också läst den och tyckte mycket om den! Den var inte tung eller svår att läsa, den gav en inblick i hur det kan kännas att få få Altzeimers, hjälplöshet och förtvivlan, men också upplevelsen kärleken från hennes närstående skildras fint.

  SvaraRadera
 5. Hugan:
  Boken är precis som Qi säger här ovanför säger att den är inte tung eller svår att läsa, och den ger en väldigt bra bild av hur det är för den drabbade. Kanske kan den rentav ge dig lite tröst i allt elände?
  Min pappa blev väldigt dement mot slutet av sitt liv och jag förstår precis hur du känner.

  SvaraRadera
 6. Bloggblad:
  Jag tycker också att jag känner igen henne. Kan det ha varit Skavlan??

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Qi:
  Jag kan bara instämma i allt du skriver!!

  SvaraRadera