onsdag 17 april 2013

Pang!


Idag när solen sken så grant fick jag för mig att jag skulle ta ut cykeln och cykla till ateljén. Jag märkte att det var lite för lite luft i och försökte pumpa nere i källaren, men det var nog fel ventil i pumpen och ingen luft kom in.
Butiken en bit ner på gatan har ju skaffat en cykelpump och jag gick dit med cykeln och tryckte i ny luft. Uppför backen traskade jag med cykeln och väl uppe började jag cykla på cykelbanan längs med fotbollsplanen .
Efter ca 30 m cyklande EXPLODERADE bakdäcket!!! Jag blev så rädd att jag höll på att trilla av cykeln och en kvinna som gick bakom blev nog ännu räddare. Vad göra?
Skulle jag vända hem igen eller fortsätta till jobbet? Explosionen var så kraftig att en halvmeter av fälgen lossnade och skruvade sig in bland ekrarna.
Kvinnan som gått bakom undrade om jag behövde hjälp och erbjöd sig att gå och hämta sin bil. Jag var ungefär mittemellan och det var inte så långt, men det var väldigt snällt att hon erbjöd sig.
Jag vred loss den så att hjulet kunde snurra och började gå hem igen.
Nu måste jag köpa ett nytt hjul och det kommer att dröja ett tag innan premiärturen på cykel blir av.
Sån dramatik kan det vara en vanlig onsdag.

4 kommentarer:

 1. Det där hände mig i Ystad för flera år sedan. Jag hade precis pumpat däcket med sån här tryckluft från cykelaffären och hade förstås klämt i för mycket, så efter 100 meter exploderade det hela och jag gallskrek, - det hade då varit en bomb nånstans i världen - jag kommer inte ihåg var ..., och det var det första jag tänkte på.
  En man som gick i godan ro på trottoaren på andra sidan gatan, blev lika förskräckt ,-)
  Man tror inte att det kan smälla så rejält av bara ett cykeldäck.

  SvaraRadera
 2. Hmmm, och jag tycker inte att jag kan få i tillräckligt mycket luft i mina däck!

  Så hårt pumpade som möjligt, och med min pump brukar jag få upp dem i ungefär 7 kilo (och pumpar ni med en vanlig handpump får ni i ungefär 2-3 kilo max).

  http://msaweb.se/Cykel/cykeln/ber_tryck.htm

  SvaraRadera
 3. elisabeth:
  Jag tror att orsaken var en kombination av mycket luft, dåligt däck (slang?) och nåt vasst på marken.
  Men oj, så det small!

  SvaraRadera
 4. Rexxie:
  Jag vill också ha hårt pumpade däck och därför pumpar jag helst med "cykelaffärspump". Men det kanske blev för mycket av den varan?

  SvaraRadera