söndag 5 oktober 2014

Dansk språkövning och spårvagnar


Bildkälla

Jag gick bort till biblioteket idag för att lämna tillbaka en bok, som jag tyckte mycket om. En diktbok av Yayah Hassan, en "statslös palestinier med danskt pass", som han själv säger, född 1995.

Detta är det enda som står på baksidan av boken och framsidan ser ut så här:
Layouten är aggressiv och lämnar inga upplysningar alls om innehållet. 

Vad handlar boken om då? Yayah Hassan skriver med brutal ärlighet om sin barndom i en palestinsk famil,j med en mycket sträng och våldsam far och i ett Aarhus, där han har svårt att hitta sin plats. Han berättar i kortare dikter, alla skrivna med versaler, om rasism, mobbing, hur han snattar och röker och säljer hasch och vad han tycker om islam och allt blir fullständigt logiskt och begripligt.

En diktsamling brukar sälja ca 700 ex, men Hassans debutbok sålde 11000 ex. Han var i Göteborg i somras och läste sina dikter på Götaplatsen. Han måste ha livvakter efter alla hot från alla håll, inte minst muslimer, som tycker att han framställt sin muslimske far och islam i allmänhet på ett oacceptabelt sätt. 

Den är skriven i kronologisk ordning och boken inleds med dikten "Barndom", som är mycket talande, för hur boken fortsätter.
Jag rekommenderar den varmt!

Ur "Digte" av Yayah Hassan
"Kølle" = sv. "klubba"

HÄR kan den intresserade lyssna när Yayah Hassan själv framför dikten ovan.
På hemvägen blev det stopp i spårvägstrafiken och kön av vagnar blev snabbt lång. Folk fick stiga av mellan hållplatserna och ett tag såg det ut som ökenvandringen i Moseboken.

4 kommentarer:

Bloggblad sa...

Så hemskt... Det gör ont att läsa- och att höra. Väldigt ovanligt sätt att deklamera dikt, men starkt. Blir inte sugen på att läsa mer. Det är så mycket hemskheter att ta in just nu att jag måste sovra.

Ruta Ett sa...

Bloggblad:
Ja, det låter fasansfullt och han läser helt utan känslor! Och jag tänker på att jag tycker det är hemskt - hur hemskt är det inte för ett barn...?

Elisabet. sa...

Så intressant!

Ruta Ett sa...

Elisabet:
Jag tyckte det också! Det är inte ofta man får höra det från den sidan