lördag 25 april 2015

Öl och whisky

I juklapp fick maken VIP-biljetter och dryckeskuponger till Öl- och whiskymässan och igår var det dags att använda dem.
I fjol var första året mässan engagerades och det var stort kaos när det var insläpp. Det var låååång kö och massor av människor kom inte ens in, stod det i tidningen.
Vi hoppades att de lärt sig något till årets mässa och i år var det inga problem. Man måste köpa biljetter i förväg och det är insläpp på olika tider, så det var väldigt smidigt i år i alla fall.
Vi kom till en dam, som stod vid en läsare som läste av en kod på biljetterna och man fick en stämpel på handen. Precis som förr i världen när man gick på disco.

VIP-stämplad

Vi lotsades vidare och hämtade ut ett whiskeyglas och ett ölglas och en liten väska att hänga om halsen. I den skulle man ha det glas man för stunden inte använde. Fiffigt värre!

Så här glad var jag på mässan! Jag tycker jag ser ut
som en pensionär på bussresa, men detta är efter några glas.
När vi kom in var det montrar ungefär som på Bokmässan, fast med öl, sprit, choklad, ost, korvar och chips. Det var två stora hallar - en med öl och en med sprit; whisky, rom, gin...
Det var ganska mörkt och lite musik - nästan som ett enda stort party. Lite konstigt kändes det att gå runt och titta, lukta och välja vad man ville prova - men roligt! Man betalade med kuponger (det kändes som Monopolpengar) och fick räcka fram sitt glas. på en del ställen fanns det "Sköljstationer" så man kunde skölja sina glas innan man provade en annan sort.

Här provas äppelbrännvin från Skånska Spritfabriken .
Det kan jag verkligen rekommendera. Fyllig och god smak
som säkert passar utmärkt till sillbord och annan fisk!
Vi drog runt där några timmar. Maken provade öl, whisky, rom och några ölsorter och jag, som inte är någon ölfantast höll mig till enstaka öl och whisky. Rom gillar jag inte så mycket. Jag tycker att det är för sött.
Den godaste whiskyn jag provade var en whisky, Miltonduff,  buteljerad i Skillingaryd. Den var 41 år gammal och otroligt god. Den var stark, 54 % och man droppade i lite vatten för att den inte skulle stinga på tungan. Vill man kan man beställa den på Systembolaget MEN den var dyr! Det blir till att börja spara! 
Flaskorna var munblåsta och hade en vackert snidad kork i trä.


Priset? 2350:- för en flaska, och den var ändå inte dyrast!Innan vi gick hem gjorde vi slut på våra kuponger med att köpa med oss belgiska praliner! 
Vi hade en jätterolig eftermiddag och skrattade mycket och det hela var en aning absurt, men får ni tillfälle så kan jag verkligen rekommendera ett besök! 
Just for the fun of it!

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Händer detta i landet Sverige?
Själv är jag ingen whiskydrickare, inte pv heller .., men det måste ju vara såväl kul som intressant om man tycker att det är gott. Så fin du är på bilden! Glad och glad.

Ruta Ett sa...

Haha, ja det är svårt att tro! Men det finns ju förstås åldersgränser både på entrén och på olika provsmakningar. 20 år måste man vara för att överhuvudtaget få komma in och i vissa montrar var det 25-årsgräns för att få köpa en sort.
Men det var intressant att gå runt där och många var ju samlare och nördar, men jag tror att det var en hel del "vanliga" whiskydrickare som jag också.
Tänk dig en marknad med olika stånd, men istället för grytlappar, sylt och kläder, så var det öl och sprit.
En rolig upplevelse var det i alla fall!