måndag 6 april 2015

Vi gjorde nåt...

Vi gick en promenad i det fina vårvädret och mellanlandade på handelsträdgården i närheten.
De hade massor av påskliljor och narcisser i utedelen och jag undrade om de inte skulle rea ut dem, nu när påsken är slut. Sen såg jag en skylt där det stod att man fick köpa 3 och betala för 2.
Det gjorde vi inte, men jag köpte pelargonsticklingar. Nåt jag inte gjort på länge! Men nu fick både Katarina, Drottning Ingrid och Lasse följa med hem.


För flera år sedan samlade jag på pelargoner och hade väl som mest 120 sorter. Det var några år efter att jag blivit sjuk och jag blev medlem i Pelargonsällskapet. Där var 120 sorter inget att skryta med. Det fanns de som hade flera hundra sorter. Det knepiga är ju att övervintra dem och att sköta om så många, men det fanns de som hyrde in sig hos bekanta och någon hade hyrt ett gammalt pannrum för att ha pelargonerna där. Sen skulle man ha plats till alla sticklingar som man tog och extra lampor för att de skulle växa. Man sålde och bytte sticklingar, åkte gemensamt till handelsträdgårdar och pelargonodlare och det var allmänt trevligt. Men till slut tröttnade jag och jag är ju heller ingen föreningsmänniska så efter nåt år eller så så gick jag ur föreningen. 
Jag gillar fortfarande pelargoner och vill gärna ha balkongen full på somrarna.

Tjejen i kassan var så snäll och packade in sticklingarna i olika papper och skrev
namnen på, så jag skulle komma ihåg det när jag planterar dem! Här ligger fr.v.
Katarina (cerise), Drottning Ingrid (ljus rosa) och Lasse (vit)
Katarina bildkälla

Drottning Ingrid, danska motsvarigheten till Mårbackapelargonen

Lasse bildkälla


Pelargoner är inget särskilt, tycker Shiva, men påsar... det är grejer det!

4 kommentarer:

Karin Petersen sa...

De pelargonsorterna har jag inte hört talas om, ser fina ut! Men så är jag inte med i Pelargonsällskapet heller. Däremot tycker jag om pelargoner men har nog bara ung 20 sorter och det räcker gott för mig. De ska ju som sagt var övervintras. Har just planterat om alla mina (har ju några exemplar av varje sort - det är svårt att inte ta tillvara sticklingarna) och ser fram emot när de ska blomma. Hoppas att dina blir fina!

Ruta Ett sa...

Jag har bara hört Drottning Ingrid förut. Det är en sån de kallar gammaldags. Numera har jag inga pelargoner som jag övervintrar, men har alltid i balkonglådorna på sommaren. Bäst gillar jag äggskals- och fågeläggspelargoner. Katarina och Lasse känner jag inte heller sedan förut!

mossfolk sa...

120?!! Jag tycker också om pelargoner, men har aldrig haft i närheten av så många :)
I år är det dock färre än någonsin och inte har det blivit några sticklingar köpta heller... Än.

Ruta Ett sa...

Numera har jag 8 st sticklingar, men det var lätt att dras med i samlandet i Pelargonsällskapet!
Jag hade ingen aning om att det finns 1000-tals olika sorter!